Miért olyan nehéz egészségesen élni?
2015. február 10. írta: Mrs Pumpkin

Miért olyan nehéz egészségesen élni?


Ha megkérdezik az embereket mi a legfontosabb az életükben nagy részük azt válaszolja, hogy az egészség. Fiatalkorban vagy legalábbis az első kórházban eltöltött napig még nem biztos, hogy ez a vélekedés teljesen tudatos, mivel a jó közérzet természetes, de hamar rájövünk, hogy nem az, és sajnos ahogy telik az idő keményen, nap mint nap meg kell dolgozni azért, hogy mindez így is maradjon. Azonban pontosan mit is jelent az egészség? Számomra egyértelműen testi-lelki harmóniát és kielégülést jelent, na de szűkítsük le ezt a témakört most csak a táplálkozásra vonatkozólag.

onfegyelem2.jpg

Ha megváltoztatod az étrendedet és kiszelektálsz mindent, ami nem glutén-, cukor-, és laktózmentes, akkor tényleg hihetetlen változásokat fogsz megtapasztalni, persze csak az első néhány hetes (vagy hónapos, attól függ kinél meddig tart) akklimatizálódási periódus után, ami persze nem könnyű, és akkor még finoman fogalmaztam.

Valahogy ez az az időszak, amiről nem szoktak túl sokat beszélni, pedig ezen múlik minden. Igazából nem valljuk be magunknak, hogy mennyire függők vagyunk és milyen nehéz nemet mondani azokra az ételekre, amiken mindannyian felnőttünk. Szüleink generációja volt az, ahol a 2 kg-os kenyér mindennapos volt és a cukrot is bőséggel mérték a süteményekben, a tej pedig az egészséges életmód egyik alap pillérének számított.

Na már most próbáld meg elmagyarázni a több napos karácsonyi készülődés után, hogy te bizony nem fogsz bejglit enni, mert már tudod, hogy az nem jó…hát igen, inkább beadod a derekad és arra gondolsz, hogy majd januárban folytatod a küzdelmet, nem számít ez a néhány nap.

Így hát ezekkel a kisebb-nagyobb kihagyásokkal próbálunk egészségesen élni.

Az otthonról hozott és a sok-sok éven át gyakorolt szokások, minták megváltoztatása nagyon nehéz és fájdalmas, ami stresszt okoz, mivel környezetünk gyakran nem érti a változás okát és célját. Talán a mi gyerekeinknek már könnyebb lesz, ha tudatosan neveljük őket, hogy figyeljenek arra mit esznek és egészséges desszertekkel kényeztetjük őket.

onfegyelem.jpg

Az egyik eszköz, mellyel legyőzheted rossz szokásaidat az a gyakran emlegetett önfegyelem. Ennek segítségével tudod megoldani az élet alapvető problémáit. Részleges önfegyelemmel a gondjaidat is csak részlegesen  fogod megoldani. Definíció szerint az önfegyelem azt jelenti, hogy megtesszük a célunkhoz feltétlen szükséges dolgokat a kellő időben, akár van hozzá kedvünk, akár nincs.  A gyakorolt önfegyelem mértéke egyenes arányban áll az elért eredménnyel. Be kell látnod és el kell fogadnod azt, hogy a változtatás, az önfegyelem gyakorlása, főleg az elején, lemondással és szenvedéssel jár. Jól teszed, ha ezt a tényt már az elején elfogadod, így könnyebb tovább haladni a kitűzött célod felé.

A másik eszköz, mely segít elérni az áhított állapotot, az a “kis lépések” eszköze. Egyik napról a másikra nem lehet megváltozni, persze vannak olyanok, akikben az elhatározás olyan erővel születik meg egyik napról a másikra, hogy ez sikerül, de ez nagyon ritka és általában az ilyen fellángolások nem tartanak sokáig. Sokkal jobb, ha például kijelölsz a héten legalább két napot, amikor az elhatározásod szerint fogsz étkezni, aztán néhány hét múlva ezt lehet emelni három, majd négy napra és így tovább. Ez a módszer segíthet a berögzült szokások megváltoztatásában az élet minden területén.

Tehát egészségre fel!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrspumpkin.blog.hu/api/trackback/id/tr287105861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása